Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

18 ноември 2021 г. - Международен ден без тютюнопушене

„Да спечелим заедно: един месец без никотин!“

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

По данни на Световната здравна организация тютюнът остава единственият потребителски продукт, който убива до половината от тези, които го използват по предназначение на производителите. В световен мащаб той убива един човек на всеки четири секунди, това е приблизително 8 милиона души, които ненужно умират всяка година - и още по-лошо, един милион от тези смъртни случаи се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим. Употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.
В България, 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
По данни получени през 2020 г. проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач , като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.
За 2021 година мотото за тематичния ден е: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“
Основната цел е всички пушачи да приемат това предизвикателство да се откажат от пушенето от един ден до месец, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази зависимост. Този ден има за цел да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.
За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене сред широката общественост Министерство на здравеопазването организира уебинар за учители, класни ръководители, педагогически съветници и експерти от РЗИ за представяне на образователна програма за ограничаване на тютюнопушенето сред млади хора. Програмата ще бъде представена от представители на Асоциация „Родители“ и Фондация „Заедно в час“. Целта на програмата е да повиши информираността на учениците за вредите от тютюнопушенето, като използва методика, която ще представи информация за здравословни дейности. Чрез специално изготвени за целта материали, кампанията ще мотивира младите хора да спортуват и осъзнато да водят здравословен начин на живот, в който те ще са информирани за вредите от употребата на тютюн. Програмата е насочена към ученици 5-7 клас.
Уебинарът ще се проведе на 25 ноември от 14.00 ч За участие, моля в срок до 19 ноември 2021 г. да изпратите на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в Регионална здравна инспекция, координати на Ваши представители (имена, длъжност и електронна поща) на които ще бъде изпратена електронна покана за участие в инициативата.
Министерство на здравеопазването чрез Регионална здравна инспекция Стара Загора си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост. Една от възможностите е безплатна консултация по телефон или на място в Кабинет за отказ от тютюнопушене при спазване на всички противоепидемични мерки, съгласно Заповед № РД – 01 – 890 от 03.11.2021 г. Запазете вашия час на телефон 0882442999, РЗИ - Стара Загора, ул."Стефан Караджа" № 10 и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323.

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.