Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

16 ноември – Международен ден без тютюнопушене

По традиция всеки трети четвъртък от месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. На този ден призоваваме всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва от 1971 година, в град Рандолф, САЩ американецът Артър Р. Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А. Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, в резултат на което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

По настоящем този ден се отбелязва в много държави по света и се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните за България сочат че, 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

По данни получени през 2020 г. проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ организират инициативата: Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“. Повече за инициативата може да видите тук: https://bezdim.org/blog/2021/10/19/da-spetchelim-zaedno-edin-mesets-bez-nikotin/

По повод Международният ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция - Стара Загора е планирала следните инициативи:

Отворени врати за посещение в Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето – Измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в кръвта чрез издишан въздух на активни и пасивни пушачи. През целия месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно за отказ от тютюнопушене в Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323. Необходимо е единствено заявяване на час на телефон 0882 442 999.

Здравно – образователни дейности:

- ОУ „Св. Климент Охридски“ град Крън – конкурс за детска рисунка, съвместно с НЧ „Цвятко Радойнов“ град Крън;

- 9 ОУ „В. Ханчев“ град Стара Загора - по предварителен график;

- На 15 ноември – кампания в 4 ОУ „Кирил Христов“ град Стара Загора с демонстрация на пушеща кукла Сю;

- На 16 ноември – кампания – викторина съвместно с ПИЦ по зависимости град Стара Загора в ГПЧЕ „Ромен Ролан“;

- На 22 ноември – СУ „Васил Левски“ град Гълъбово

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.