Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

Седмица на отворените врати

Стартира първата „Седмица на отворените врати“ за борба с Туберкулозата в област Стара Загора под мотото „ДА! НИЕ МОЖЕМ ДА СПРЕМ ТУБЕРКУЛОЗАТА!“

Туберкулозата (ТБ) е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19 с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г. броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха на общественото здраве и здравната сигурност. В световен план само около 2 от 5 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение през 2022 г. Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам - без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на противотуберкулозна терапия.

Броят на хората, които се заразяват и развиват заболяване може да бъде намален чрез многосекторни действия за справяне с детерминантите на туберкулозата като бедност, недохранване, ХИВ инфекция, тютюнопушене и диабет. Някои държави вече са намалили бремето на заболяването от туберкулоза до по-малко от 10 случая и по-малко от един смъртен случай на 100 000 души население годишно.

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „ Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

Във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата РЗИ Стара Загора организира следните дейности през периода 18 - 24 март 2024 г.:

В СБАЛПФЗ гр. Стара Загора всеки ден от 07.30 до 13.30 часа ще се провежда диагностика за туберкулоза с проба Манту, попълване на анкетни карти за скрининг на риска, за туберкулоза и при необходимост извършване на допълнителни изследвания.
На 18.03.2024 г. РЗИ - Стара Загора, съвместно със СБАЛПФЗ гр.Стара Загора за първи път ще организира в затвора гр.Сливен скрининг за туберкулоза, чрез проверка за туберкулинова чувствителност и бързи тестове за СПИН и хепатит т. С на желаещи или имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза лица лишени от свобода и лица от персонала.
• РЗИ - Стара Загора ще организира в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ - гр.Раднево проверка за туберкулинова чувствителност, бързи тестове за СПИН и хепатит т. С на желаещи пациенти и персонал, имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза.
• В Световния ден на туберкулозата – 24.03.2024 г. екип от РЗИ - Стара Загора, съвместно с НПО „Свят без граници“ със съдействие на кмета на община Братя Даскалови и кмета на село Черна гора ще се проведе скрининг за туберкулоза и бързи тестове за СПИН и хепатит т. С на желаещи и лица с рискови фактори от селото.
На 20.03.2024г. всеки желаещ ще има възможност да провери туберкулиновата чувствителност, чрез провеждане на проба Манту от 14.00 до 16.00 часа в стая № 117 на първия етаж в сградата на РЗИ - Стара Загора.
В КАБКИС 10 към РЗИ Стара Загора за периода 18 - 22 март 2024 г. ще се предоставят анкети за скрининг на риска, за туберкулоза на всички клиенти на кабинета, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания при нужда.

ТУБЕРКУЛОЗАТА Е ОПАСНО ЗАБОЛЯВАНЕ И ЧРЕЗ СВОЕВРЕМЕННА ПРОФИЛАКТИКА МОГАТ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ ТЕЖКИ УСЛОЖНЕНИЯ И СМЪРТ!

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.