Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

Регистрирани случаи на коклюш в страната!

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая на коклюш.

Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.).

89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са докладвани и при лица на възраст над 25 г. Болшинството от случаите са при деца, подлежащи на задължителни имунизации или реимунизации.

В област Стара Загора от началото на 2024 г. са регистрирани 3 случая на Коклюш на 8 г., 17 г. и 1 месец (2 потвърдени и един вероятен към момента). Двама от заболелите са с данни за проведена имунизация, а третият е в извън имунизационна възраст.

В България задължителна имунизация срещу коклюш се извършва общопрактикуващите лекари на втори, трети и четвърти месец с ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б.
Реимунизация се провежда на деца от шестнадесетия месец срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и на 12 г. възраст срещу дифтерия, тетанус, коклюш.

В Имунизационния кабинет на РЗИ - Стара Загора се провеждат задължителни имунизации и реимунизации на лица без личен лекар, здравно неосигурени, бежанци или лица с временен статут на пребиваване всяка сряда от 14.00 ч. до 16.00 ч.

Какво представлява заболяването?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:
• Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).
• В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.
• При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.
Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майки не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт.

Предава се по въздушно-капков път когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.

Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш, или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл, са изложени на риск от заразяване.

Как може да бъде предотвратено заразяване с коклюш?

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първоначалната ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между два и дванадесет месеца, съгласно националния имунизационен календар. Препоръчва се поставяне на трета и четвърта доза на възраст от 11-24 месеца, и още една между три и седем години.

В някои страни от ЕС/ЕИП се препоръчват бустерни дози при юноши и възрастни и/или бременни жени, което осигурява временна защита на бебето след раждане. В някои страни се препоръчват също така бустерни дози за неваксинирани жени, които наскоро са родили с цел да се намали рискът от предаване на заболяването на бебето.

Как се лекува коклюш?

Заболяването може да се лекува с антибиотици, което помага и за спиране на по-нататъшното разпространение. За максимална ефективност на лечението обаче, то трябва да започне възможно най-рано, през първите една до две седмици преди да настъпят пристъпите на бързи последователни кашляния.

Можете да потърсите допълнителна информация на уебсайта на ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/pertussis/facts(link is external) (EN)

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.