Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Световен ден на чистите ръце

ChR1Днес 15 октомври 2015 г. е Световен ден на чистите ръце. Чества се от 2008 г., която е обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. Проблемът довел до честването на този ден е сериозен. Мръсните ръце често стават причина за пренасяне на много заболявания. Липсата на хигиена е един от основните фактори за детска смъртност в Азия и Африка.

Затова от Световната здравна организация призовават да се обърне внимание на проблема и да се осъзнае, че изграждането на простия навик да се поддържат дланите чисти, може да спаси хиляди детски животи. Основната цел на тази мащабна акция с поддръжката на ООН е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.
Как да мием ръцете си? Факт е, че мнозина не мият правилно ръцете си. Изплакването на ръцете след ползване на тоалетна не върши работа. Те трябва поне 15 секунди да се обтриват със сапун по всички части на ръцете - длани, пръсти, нокти.
Миенето на ръцете със сапун е, като да се ваксинираш сам срещу инфекции.
Според научни изчисления този лесен ритуал може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Темата на тазгодишното отбелязване на световния ден на чистите ръце е: „Вдигни ръка за хигиената“.ChR2Болестта на „мръсните ръце“ е общо наименование на множество от инфекциозни заболявания, които се предават чрез ниска хигиена на ръцете. Причините за болестта на мръсните ръце са:
ВИРУСИ - причинители на хепатит А, вирусна диария, полиомиелит
БАКТЕРИИ - коремен тиф, дизинтерия
ПАРАЗИТИ – амебна дизентерия
Болестите на мръсните ръце се предават много лесно чрез замърсени предмети, а не само чрез директен контакт поради високата устойчивост на вируса във външна среда. Заразяване може да стане при контакт с дръжки на врати, кухненски прибори, кърпи за баня, дрехи, играчки, книги и други повърхности.
Регионална здравна инспекция Стара  Загора напомня на гражданите, че лошата хигиена и липсата на хигиенни навици е една от предпоставките за разпространението на вирусен хепатит тип А.
Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По- често заболяването се среща през есенно-зимният сезон.
Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви – от тежко изразени до т.нар. “здраво заразоносителство”
Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце , прибори за хранене и др.
Заболяването протича с разнообразна клинична картина.
При типичните случаи се разграничават три стадия:
 • начален/ най-заразителен/
 • иктеричен
 • възстановителен
ChR4Първите болестни прояви са нехарактерни. Най- често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.
По- рядко заболяването започва с грипоподнобни оплаквания – мускулни и ставни болки, умерена температура, обща отпадналост. Понякога по-изявени са някои алергични признаци, като упорити болки в ставите или кожни обриви, подобни на уртикария.
Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.
Заболяването може да протече и без поява на жълтеница.При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за уточняване на причината.
 • Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва дя постъпи в болница за лечение и изолация.
 • Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни / личните лекари извършват необходимите изследвания през този период/.
 • В дома на заболелия се извършва дезинфекция.
Трябва да се знае, че вирусите в околната среда, остават жизнеспособни със седмици и месеци.
Измиването на ръцеChR3те преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване от заболяване
Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини:
 • Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин.
 • Избърсването  на пода да се извършва с дезинфекционен препарат
За предпазване от заболяване е необходимо: • Ранно откриване и изолиране на заразения
 • Спазване на изрядна хигиена при ползване на тоалетната и приготвяне на храната.

Правила за избягване заразяването с болестите на мръсните ръце. Хигиенни мерки при децата.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.