Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Прессъобщение

Все още не е късно да се ваксинираме срещу Грип, сочат резултатите от изследваните проби!

Във връзка с започващото увеличаване на острите респираторни заболявания в Старозагорска област и с цел уточняване причинителя още през месец октомври 2016 г. РЗИ Стара Загора организира събиране и изпращане на проби от съмнителни болни за вирусна инфекция в Националната референтна лаборатория по Грип и ОРЗ.
Резултатите от изследваните 23 проби показват наличие при една проба на грипен щам АH3N2, при три проби наличие на аденовируси, при две проби риновируси и при една проба наличие на парагрипен вирус.

Независимо от посочените резултати, нивото на острите респираторни заболявания е много под епидемичните стойности и периода е подходящ за противогрипна имунизация.

Имунизационният кабинет при РЗИ Стара Загора продължава да приема граждани, които желаят да се имунизират с противогрипна ваксина без такса поставяне. За целта е необходимо ваксината предварително да бъде закупена от аптечната мрежа. 

Обръщаме вашето внимание:
При поява на първи симптоми за вирусна инфекция (висока температура, хрема, кашлица, болки по мускулите и ставите, и главоболие) да не се провежда самолечение, а незабавно да се извърши консултация с лекар, който да назначи специфично лечение.
С цел ограничаване разпространението на грипната инфекция е необходимо заболелите да си останат в къщи, да не ходят на работа, да не посещават организирани колективи и обществени места, както и да спазват висока лична хигиена.

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.