Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Национална антиспин кампания "Свети Валентин - Ден на влюбените"

Традиционно акцентът на инициативите за 14 февруари 2017 г. е здравно-сексуалното образование в различни стандартни и нестандартни форми, чрез разпространяването на любовни послания с популяризиране на отговорното сексуално поведение. По повод 14 февруари 2017 г. РЗИ - Стара Загора участва в планирането, координирането и провеждането на поредица от събития.

Те ще бъдат реализирани съвместно с общините в Старозагорска област; Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, Младежки общински съвет (МОС) – Стара Загора, СНЦ „Свят без граници”, клуб „Зараза” - сдружение „Самаряни”, Превантивно–информационен център по зависимости – Стара Загора, БЧК, клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора, Асоциация на студентите по медицина – клон Стара Загора, студенти от Педагогически, Стопански и Аграрен факултет на Тракийски университет, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППН) – Казанлък, педагогически съветници и медицински специалисти в учебни заведения на територията на област Стара

13 февруари

Стартиране на традиционната кампания на сдружение "Свят без граници" под мотото "Обичай страстно, люби безопасно!" с провеждане на здравно-образователни беседи на тема "Секс, наркотици, презервативи", съвместно с РЗИ – Стара Загора и МКБППМН – Стара Загора

16:00 – 18:00 часа, кв. "Лозенец", Стара Загора

14 февруари

За поредна година началото на Деня на влюбените започва с раздаване на информационни материали и презервативи на входа на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Ив. П. Павлов” – Стара Загора

07:30 часа, ПГВМ „Ив. П. Павлов” – Стара Загора

Предоставяне на възможност за доброволно изследване и консултиране чрез изнесен КАБКИС 10 (Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН)

10:00 – 12:00 часа, Студентски град, Аграрен факултет на Тракийски университет, Стара Загора

Младежки хепънинг под мотото: „Да запазим посоката, да продължим пътя!“ -инициатива на Община Стара Загора в партньорство с Център за подкрепа на личностно развитие. За доброто настроение на всички ще се грижат формациите „Звездопад“ и „The Scary Shadows“, ще има стихове за любовта. Водещите на проявата ще представят накратко историята на празника на лозаря, на празника на влюбените и информация за ХИВ/СПИН. Младежи ще раздават здравно-образователни материали, валентинки, балони с любовни късмети, „любовни“ сладки и ще призовават хората да отправят своите послания на импровизирана стена на любовта (въженце, на което ще бъдат закачени посланията). В края на събитието ще бъдат наградени победителите и всички участници в предварително обявения конкурс „Валентинката на моя клас“, а всички валентинки ще бъдат изложени на табла.

12:30 – 13:30 часа, площада пред Община Стара Загора

Кампания „Любовта е по-силна от всичко - пази я!” на Младежки общински съвет – Стара Загора. Акцентът e поставен върху любовта, сексуалното и репродуктивно здраве, толерантността, виното, информираността, традициите и диалога между хората - в потвърждения на идеята, че 14 февруари е повод с много и различни измерения. Младежите ще предложат послания за любовта и виното, блиц-викторина, забавни игри с минувачите, приятна музика. В програмата са включени :

 • информационна акция „Любовна лотария”: разпространение на специално изработени лотарийни билети с печалби: презервативи, прегръдки, валентинки, сърчица, стихотворения за любовта, балони;
 • писане на послания за любовта и безопасния секс от преминаващите граждани и други;
 •  „Снимка в сърцето” - всички желаещи могат да си направят снимка в специално изработено сърце;
 • изработване на пътека от цветни тебеширени сърца, очертани по стъпките на различни двойки (майка/баща и дете; мъж и жена и т.);
 • блиц-анкета сред публиката относно заблудите и митовете, свързани с ХИВ/СПИН;
 • Флашмоб във формата на сърце с червени балони.
 • Партньорска кампания "Любовта помни... Животът е безценен!": доброволци от клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни” и представители на Асоциацията на студентите медици – Стара Загора ще разпространяват в централната градска част специално изработени кутийки с любовни послания и ще мотивират старозагорци да се изследват безплатно и анонимно в мобилния Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН.

12:30 – 13:30 часа, централна градска част, Стара Загора

Раздаване на здравно-образователни материали пред Община Стара Загора от представители на сдружение „Свят без граници”и партньори - МКБППМН и РЗИ – Стара Загора.

12:30 – 13:30 часа, централна градска част, Стара Загора

Инициатива „Любовта е навсякъде“ на Превантивно-информационен център по зависимости. Младите доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще срещат минувачи, безгрижните влюбени, разхождащите се родители с деца, младежите, възрастните си съграждани. Те ще им подарят послание с послание и ще ги канят да напишат заедно най-дългата приказка за любовта, която е навсякъде. На голямо бяло платно всеки ще може да дописва приказната история, започнала в поредния вълнуващ Ден на влюбените с познатите от детството думи: „Имало едно време …“.

12:00 – 13:30 часа, бул. „Цар Симеон Велики” и площада пред сградата на Община Стара Загора

Предоставяне на възможност за доброволно изследване и консултиране чрез изнесен КАБКИС 10

12:30 – 14:30 часа, централна градска част, Стара Загора

Партньорска кампания "Любовта помни... Животът е безценен!": доброволци от клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни” и студенти от АСМБ – Стара Загора ще проведат кампания със студентите от общежитието, където ще разпространяват информационни материали и специално изработени кутийки с любовни послания и ще мотивират към безплатни и анонимни изследвания в мобилния КАБКИС, позициониран пред общежитието.

16:00 – 18:00 часа, кв. „Казански”, бл. 19, Стара Загора

Предоставяне на възможност за доброволно изследване и консултиране чрез изнесен КАБКИС 10

18:30 - 19:30 часа, пред Младежки дом, Стара Загора

Концерт „Любовни вариации” на сцената на Младежки дом – Стара Загора, в който ще вземат участие младежи от старозагорските училища и Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора. Той е благотворителен, под надслов „ Отново за Филип”

19:30 часа, Младежки дом, Стара Загора

Общоградско мероприятие за ученици на възраст между 14 и 17 години, организирано от МКБПМН – Казанлък и СНЦ „М.И.В.” – Казанлък – раздаване на любовни послания за популяризиране на отговорното сексуално поведение под формата на валентинки

13:00 часа, 14 февруари, Младежки дом, Казанлък, ул.”Капрони” № 1И

Акция съвместно с БЧК и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ПГ „Атанас Дамянов” – Николаево, с раздаване на презервативи и сърца с надпис „Любов – безопасен секс”

14 февруари, 12:30 часа, определени места в град Николаево

Разпространение в партньорство с БЧК на здравно-образователни материали сред ученици от прогимназиален етап на обучение от община Братя Даскалови

14 февруари, с. Братя Даскалови

23 февруари

Доброволци от няколко младежки организации ще се съберат на „Любовно кафене“ – популярен начин за изследване на живота, вълненията и проблемите на 16 - 20-годишните. Младежите ще бъдат провокирани да търсят отговори на въпроси по вълнуваща обща тема „Любовта е навсякъде“. От участниците се очаква, попадайки в гостоприемна, неангажираща, приятна и творческа среда - на чай, кафе и дребни сладки - свободно, интересно и въодушевено да разговарят, да защитават мнения, да споделят достигнати прозрения и с оригинални идеи да запалят и останалите си връстници. Да покажат всички заедно, че тъй нужната на всички ни любов е единственият смисъл за всяко човешко усилие - в свят без лъжа, завист и омраза.

Инициативата е на Превантивно-информационен център (ПИЦ) – Стара Загора, с участието на РЗИ – Стара Загора.

19:00 часа, актова зала на ПИЦ по зависимости, Стара Загора

Провеждане на междуучилищна викторина „Няма различни! Всчики трябва да знаем!”- ІІ - с участие на ученици от 7 до 10 клас от училища в Стара Загора. Съвместна инициатива на РЗИ – Стара Загора, педагогическите съветници от учебните заведения, Превантивно-информационен център по зависимости – Стара Загора, Център за подкрепа на личностно развитие (ЦПЛР) – Стара Загора.

(датата на провеждане е в процес на уточняване)

До 7 март

РЗИ – Стара Загора провежда серия интерактивни обучения на тема „Рисково сексуално поведение” с ученици от всички 8 класове на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора; ученици от 8 клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан" - Стара Загора; ученици от 10 клас на ПМГ „Гео Обучения на членовете на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора за повишаване на компетентностите им за участие в образователни процеси, подготовка за разпространяване на любовни послания с популяризиране на отговорно сексуално поведение:

 • Демонстрации на алкоочила в училища в Стара Загора
 • Методични срещи с медицински специалисти, преподаватели, педагогически съветници с акцент върху здравно-сексуалното образование
 • Дискусии с мултимедийни презентации със стажант – лекари от Медицински факултет на Тракийски университет

Самостоятелни инициативи в учебните заведения на област Стара Загора за отбелязване 14 февруари 2017 г. в училищата на област Стара Загора, подкрепени от РЗИ – Стара Загора:

 • Изработване на валентинки, кутии за послания: СУ „Екзарх Антим І” – Казанлък, ПГ „Акад. Петко Стайнов” – Казанлък, ОУ „ Мати Болгария” – Казанлък, ПГСД „инж.Н. Ранчев” – Стара Загора, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, 11 ОУ „ Николай Лилиев” – Стара Загора, ПГ „Иван Хаджиенов” - Казанлък, 1 ОУ „Св. Климент Охридски” – Раднево, ОУ „Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево (секция на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора), Второ ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Раднево, Второ ОУ „ П. Р. Славейков” – Стара Загора, ОУ „Хр. Смирненски” – с. Тулово, общ. Мъглиж, ОУ „Г. Райчев” – Стара Загора, ОУ „Д-р Петър Берон” – с. Овощник, общ. Казанлък, ОУ „Христо Ботев” – с. Ягода, общ. Мъглиж, СУ „П.К. Яворов” – Чирпан.
 • Викторина на тема „Какво знаем за любовта и СПИН?” - ОУ „Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево, с участието на ученици – членове на секция в училището на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора.
 • „Книга на любовта” – вписване на стихове, послания, пожелания, размисли за любовта - с участието на ученици – членове на секция в ОУ „ Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора; Второ ОУ „ П. Р. Славейков” – Стара Загора.
 • Инициатива „Седмица на приятелството” - от 9 до 14 февруари в ОУ „ Мати Болгария” – Казанлък; изработване на "Дърво на приятелството" - ОУ „ Мати Болгария” - Казанлък
 • Организиране на „Вечери на таланта” под надслов „Любовта е навсякъде” – СУ „Максим Горки”- Стара Загора
 • Оформяне на кът с любовна лирика – СУ „Максим Горки” - Стара Загора
 • Училищно тържество „Когато пораснем ще разберем” - СУ „ Христо Смирненски” – Стара Загора
 • Базар с валентинки: СУ „ Христо Смирненски” – Стара Загора
 • Организиране на викторини: ПГ „Атанас Дамянов” – Николаево, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Николаево, ПГСД „Инж. Н. Ранчев” – Стара Загора, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий – с. Дъбово, общ. Мъглиж
 • Провеждане на дебати и дискусии: 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора, ОУ „ Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево
 • Провеждане на беседи: ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора – съвместна инициатива с РЗИ – Стара Загора, ПВГ „Гео Милев”, ПГ „Атанас Дамянов” – Николаево, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Николаево, ПГЕТ „Г. С. .Раковски” – Стара Загора, ОУ „Г. Райчев” – Стара Загора, ПГ „Акад. Петко Стайнов” – Казанлък, 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора, СУ „ В. Левски” – Стара Загора, ОУ „Хр. Смирненски” – с. Тулово, общ. Мъглиж, ОУ „ Мати Болгария” – Казанлък, ПГВМ „Ив.П.Павлов” – Стара Загора, ПГСД „Инж. Н. Ранчев” – Стара Загора, ОУ „В. Левски” – Чирпан, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, ПГ по строителство – Казанлък, 11 ОУ „ Николай Лилиев” – Стара Загора, 12 ОУ „ Стефан Караджа” – Стара Загора, тематичен час на класа в ПГ „Иван Хаджиенов” - Казанлък, ОУ „Д-р Петър Берон” – с. Овощник, общ. Казанлък, 9 ОУ „Веселин Ханчев” – Стара Загора, ППМГ „ Н. Обрешков” – Казанлък, 1 ОУ „Св. Климент Охридски” – Раднево, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий – с. Дъбово, общ. Мъглиж; обявен тематичен час на класа във всички училища в община Братя Даскалови
 • Изготвяне на постери, табла, колажи и представянето им на изложби: СУ „Екзарх Антим І” – Казанлък, Второ ОУ „П. Р. Славейков” – Стара Загора, ПГ „Атанас Дамянов” – Николаево, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Николаево, ПГЕТ „Г.С.Раковски” – Стара Загора, ОУ „ Мати Болгария” – Казанлък, СУ „ Христо Смирненски” – Стара Загора, ПГСД „Инж. Н. Ранчев” – Стара Загора, ОУ „В. Левски” – Чирпан, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий – с. Дъбово, общ. Мъглиж, 11 ОУ „ Николай Лилиев” – Стара Загора, ПГ „Иван Хаджиенов” - Казанлък, 9 ОУ „Веселин Ханчев” – Стара Загора, СУ „П. К. Яворов” – Чирпан, ОУ „Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево /секция на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора, всички училища в община Братя Даскалови, СУ „ В. Левски” – Стара Загора, ОУ „Хр. Смирненски” – с. Тулово, общ. Мъглиж, ПГ по механотехника и транспорт „ Н.Й. Вапцаров” – Стара Загора
 • Конкурси за изработване на най-оригинална валентинка: ОУ „Поп Минчо” – с. Коларово, общ. Раднево / секция на клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора, ОУ „В. Левски” – Чирпан
 • Конкурс за електронна картичка: 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора, СУ „Васил Левски” – Стара Загора
 • Видеопокази и презентации: СУ „Екзарх Антим І” – Казанлък, ПГЕТ „Г.С.Раковски” – Стара Загора, ПГ „Акад. Петко Стайнов” – Казанлък, СУ „Максим Горки”- Стара Загора, ПГ „Атанас Дамянов” – Николаево, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Николаево, ОУ „Христо Ботев” – с. Ягода, общ. Мъглиж, ППМГ „ Н. Обрешков” – Казанлък, 1 ОУ „Св. Климент Охридски” – Раднево, 12 ОУ „ Стефан Караджа” – Стара Загора, ПГ „Иван Хаджиенов” - Казанлък
 • Разпространение на здравно-образователни материали и презервативи.

 

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.