Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Прессъобщение

На вниманието на гражданите!

ИНФОРМИРАМЕ ВИ ЗА СЛУЧАИ НА ПНЕВМОНИЯ В УХАН, КИТАЙ, СВЪРЗАНИ С НОВ КОРОНАВИРУС!

По данни на Европейския център за контрол нa заболяванията (ЕЦКЗ), Стокхолхолм, на 31 декември 2019 г. здравните власти в град Ухан, административен центьр на провинцня Хубей, Китай информираха за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиология сред лица, посетили пазара за продажба на риба и животни - Wuhaxi's South China Seafood City market. Заболелите са с оплаквания от треска, диспнея и рентгенографски данни за двустранни белодробни инфилтративни лезии, като до 5 януари 2020 г. техният брой е достигнал 59, седем от които са в критично състояние.
Според китайските власти не се наблюдава предаване нa инфекцията от човек на човек, както и няма случаи сред здравните работници.

Въз основа на медийна публикация, Европейският център за контрол на заболяванията, съобщава, че по данни на член на Китайската инженерна академия е дешифрирана генетичната последователност на причинителя на случаите и вероятно се касае за нов коронавирус, открит в кръвните проби и слюнката на 15 от развилите заболяването.
Пo информация от СЗО, през последната седмица лица със симтоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища.
Поради създадената епидемична обстановка и отчитайки факта за нaличие нa директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз, както и предстоящото отбелязване на Китайската Нова година в края на януари, се препоръчва :
1. Пътуващите до Ухан да избягват посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животии, особено домашни птици и техните екскременти;
2. Да се спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумация нa храни.
3. Пътуващи с данни за респираторни оплаквания, които се завръщат от Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, да потърсят медицинска помощ като информират медицинските специалисти за своето пътуване.
4. Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, пътуващите е препоръчително да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването, за да се предотврати тежко заболяване, в съответствие с националните и международни препоръки.

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.