Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

От 5 септември до 16 ноември се провеждат безплатни изследвания за хепатит С

Стара Загора е единственият град в България, в който се провежда международният проект SPHERE-C. Той се осъществява от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от Института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция - Стара Загора и Общината.

От 5 септември до 16 ноември ще се проведат безплатни изследвания за хепатит С. Проучването има за цел да предостави информация относно броя на хората, инфектирани с вируса на хепатит С в Стара Загора. Пациенти, чийто резултат от изследването за хепатит С е положителен, могат да бъдат успешно излекувани, съобщи на пресконференция по повод старта на кампанията директорът на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева. В брифинга участваха още: Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Общината, д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите” в Министерство на здравеопазването и консултант по проекта, д-р Рут Цимерман, Институт „Роберт Кох”, Берлин, Германия, главен ръководител на проекта.

Лицата, които ще участват в проекта, са избрани на случаен принцип и ще получат покана от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ще бъдат изпратени около 2000 покани на хора между 18 и 70-годишна възраст, съобщи Делян Иванов. Препоръчително е лицата, които не желаят да се включат в изследването, да уведомят РЗИ – Стара Загора, за да не получат повторна покана.

На участниците ще бъде предложено безплатно изследване за хепатит С, което ще се проведе в РЗИ - Стара Загора. На всички положителни ще бъдат дадени насоки за последващо лечение.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което може да протече в лека форма за няколко седмици или в сериозна, хронична форма, която атакува черния дроб. Заболяването се развива след инфектиране с вируса на хепатит С (HCV), който се разпространява главно чрез контакт с кръвта на вече заразени с вируса.

Хепатит С протича без симптоматика и 400 000 души умират годишно в световен мащаб.

Призоваваме хората, които получат покана, да се възползват от изследването, каза д-р Златина Нанева.

Изследванията ще се извършват във Вирусологичната лаборатория в РЗИ – Стара Загора всеки делничен ден от 8:30 до 19:00 часа и в събота – от 8:30 до 13:30 часа. Здравната инспекция осигурява и мобилни екипи, които по заявки да посещават кварталите в града. Трудно подвижни хора ще бъдат изследвани в домовете им.

За контакти:

Регионална здравна инспекция

ул. Стефан Караджа 10, Стара Загора тел. 042 604 151, 042 602 468

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

test HCV

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.