Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Остеопорозата: Как да я открием и спрем навреме?

На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Той е насочен към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания страдание налага на милиони хора по света.

Независимо от конкретната дата, се провежда целогодишна кампания сред рисковите групи и перманентна грижа за болните. Тя е и повод да се актуализира и синхронизира националната здравна политика с водещите световни постижения в превенцията и лечението на остеопорозата. Развитието им в последните 20 години позволи разбирането за заболяването да се превърне от „неотменен спътник на застаряващото население“ в здравен проблем, подлежащ на контрол и управление.

Как да открием навреме симптомите и предотвратим развитието на остеопорозата е водещата тема за тазгодишния Световен ден за борба с остеопорозата, определена от Международната фондация по остеопороза – глобална световна организация на повече от 200 национални дружества, посветили дейността си на ограничаване на последиците от „безшумната епидемия“, засягаща всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст по света.

Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% от възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза. С поредица от ключови послания, специално издадената за Световния ден брошура за пациенти на Международната фондация по остеопороза „Открийте навреме сигналите за остеопороза!“ осветлява проблема и провокира личната мотивация за ранно идентифициране на симптомите и блокиране на последиците от заболяването; тя посочва и 5-те ключови стратегии, които трябва да следваме, за да не позволим остеопорозата да влоши качеството ни на живот и да ни постави в зависимост от грижите на околните.

Световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата?“ ще се осъществи в Стара Загора на 24 октомври 2018 г. Събитията се провеждат със съдействието на регионалните здравни инспекции в страната и се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“. В рамките на тези събития в РЗИ Стара Загора от 10:00 часа ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да се запознаят с някои лесни начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

Изследванията са на цена 10 лв., след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.