Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

14 ноември - Световен ден за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Самият ден, 14 ноември, е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг (1891) - канадски физиолог, носител на Нобелова награда за медицина. Той заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулин.

Общият брой на установените болни в България с поставена диагноза за 2015 г. е 473 192. Около 40% от хората не знаят, че имат диабет и следователно не се лекуват. Прогнозата за 2030 г. е увеличаване на заболяването с до 10,9% у нас, а за Европа, се очаква да нарасне с 16,6% в резултат на епидемията от наднормено тегло, застаряването на населението и други фактори.

Послание на кампанията за 2018 г. е „Диабетът и ролята на семейството”

Основната цел на кампанията е да се въздейства на съзнанието на хората, че семейната подкрепа е ключ към ежедневната грижа за болните от диабет и е от значение за превенцията на това заболяване. Семейството играе ключова роля за промяна в рисковите фактори за тип 2 диабет и е необходимо да бъде обучено за водене на здравословен стил на живот. Всички семейства, засегнати от диабет трябва добре да познават признаците, симптомите и рисковите фактори за всички типове диабет.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което е наложително постъпване в болница. Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.
Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години. Вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване е 2 до 3 пъти по-голяма при пациентите със захарен диабет тип 2 в сравнение с хората без диабет. Всяка година вследствие на диабет в България умират над 8000 души, или 22 души дневно. Всъщност този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът с подкрепата на своето семейство и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет.

За предпазване от усложненията при диабет спазвайте следните основни правила:

• Поддържайте нормална кръвна захар, т.е. добър контрол на диабета
• Поне веднъж – два пъти годишно посещавайте очен лекар
• При ранна катаракта, изследвайте кръвната си захар
• Редовно изследвайте урината си за белтък и признаци на инфекция
• Поддържайте нормално телесно тегло
• Поддържайте нормално кръвно налягане
• Грижете се за краката си – носете удобни обувки и т.н.
• Ограничете консумацията на сол и животински мазнини
• Упражнявайте редовно физическа активност (лек спорт, разходка)
• Не пушете!

 diabet

 

 

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.