Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

10 май – Световен ден на физическата активност

Обездвижването е сред основните рискови фактори, водещи до хронични заболявания и смърт, сочат данните на Световната здравна организация. Всяка година страните членки на СЗО се призовават да организират на национално и местно ниво разно-образни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.

У нас кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели подобряване на физическата активност в ежедневието на хората, приобщаване на по-големи групи от населението към физически активен начин на живот и ограничаване на действието на рисковите за здравето фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол, стрес и социална изолация.

Според проучванията, физическата активност е сред най-важните фактори за пълноценно здраве и предпазва хората от редица заболявания. Доказано е, че хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и остеопороза. Какви ще бъдат дневните ни движения, в крайна сметка решавате самите вие, но нека не забравяме, че ходенето пеша е сред най-базовите и най-естествени човешки движения, което ние напоследък доста често пренебрегваме. Вероятно тъкмо защото го приемаме за толкова естествено, не му обръщаме достатъчно внимание. Дори хора, занимаващи се с физически активности, не разбират колко важно е да ходят и вместо това предпочитат да изминат всяко възможно разстояние с личния си автомобил. Учените обаче повтарят година след година колко важно е ходенето и как то носи изключителни ползи както за психическото здраве и настроението, така и конкретно за поддържането на добра физическа форма. За да се чувстваме добре, са необходими само 10 000 крачки дневно, което се счита като минимален праг, при който един човек може да бъде определен като физически активен. Не на последно място, физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Укрепваща здравето е всеки вид физическа активност, която подобрява физическия и функционалния капацитет на индивида, без това да води до излишен риск и увреждания. За да укрепва здравето, физическата активност трябва да бъде с умерена или висока интензивност. Доказано е, че редовната аеробна физическа активност (включваща всички главни мускулни групи и ускоряваща пулса) с умерена до висока интензивност има защитен ефект срещу рисковете за здравето, свързвани с хиподинамията.

Независимо каква е целта на физическата активност - намаляване на теглото, борба със стреса или за поддържане на добро здраве, физическите упражнения са добър подход. Те трябва да се превърнат в част от ежедневието на съвременния човек.

 

Мобилната версия на браузъра не показва файла. Можете да го свалите

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.