Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Уточнение във връзка с установени случаи на COVID-19

По повод потвърден случай на COVID-19 на пациент, хоспитализиран в Клиника по нефрология на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора, който е провеждал хемодиализа в Диализен център „Виа Диал“ - Стара Загора, бяха извършени изследвания на персонала и пациентите, имали пряк контакт с лицето. От изследванията бяха установени още трима пациенти с положителен резултат за COVID-19. Единият е от Клиника по нефрология и след получаване на резултата е незабавно преведен за лечение в Клиника по инфекциозни болести. Останалите двама са пациенти на Диализния център „Виа Диал“ и са без клиника към момента.

Във връзка с възникналата ситуация беше проведена среща на част от Областния щаб в Стара Загора, на която се реши потвърдените с COVID-19 пациенти, подлежащи на хемодиализа, да се транспортират със специализиран транспорт на ЦСМП – Стара Загора до Диализния център, където процедурата ще се провежда в обособена за целта зала, при спазване на всички необходими противоепидемични мерки, по време, когато в Центъра няма други пациенти.

Във връзка с публикувана информация за установени шест положителни лица в област Стара Загора, носители на инфекцията COVID-19, обявена чрез Единния информационен портал на 01.07.2020 г., уточняваме, че:

  • В двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тест, на 30.06.2020 г. са установени пет души с COVID-19 на територията на област Стара Загора.

По данни на Националната информационна система за COVID-19, шестият случай за област Стара Загора с положителен резултат на 30.06.2020 г., е установен по метода PCR в лаборатория на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, на лице с постоянен адрес във Варна, по данни на личния му лекар, който също е в гр. Варна, но в информационната система е въведен адрес по временна регистрация в Стара Загора, Студентски град.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.